Banksy: ‘Monet had licht, Hockney had kleur, ik heb de reactietijd van de politie’

Reportage

Banksy Voor het eerst in 14 jaar heeft een museum weer een expositie van Banksy, mét het ballonnenmeisje. Je krijgt er uitleg over hoe de shredder werkte.

Een bezoekster van de tentoonstelling ‘Cut & Run’ in het Gallery of Modern Art in Glasgow.
Een bezoekster van de tentoonstelling ‘Cut & Run’ in het Gallery of Modern Art in Glasgow. Foto Andy Buchanan/ AFP

Sasha Hampton en Jamie Donaghy staan zondag even voor negen uur vooraan in de rij bij Museum of Modern Art in Glasgow (GoMa). Over tien minuten opent een expositie van Banksy. Zijn ze fan? „Superfans”, glimlacht Sasha Hampton. Waarom staan ze er al ruim vier uur? „Waarom niet?” Jamie Donaghy reageert serieuzer: „Banksy is een groot kunstenaar. Hij strijdt tegen ongelijkheid, tegen kapitalisme en voor verandering.” Is straatkunst wel geschikt voor een museum? „Zijn kunst is overal relevant, zelfs in het museum.”

Voor het eerst in 14 jaar heeft een museum weer een expositie van Banksy, eentje waaraan de straatkunstenaar zijn medewerking heeft verleend. In 2009 was de laatste geautoriseerde tentoonstelling in Bristol, de Zuid-Engelse stad waar de anonieme kunstenaar vandaan zou komen. De officiële reden waarom hij voor het GoMA in Glasgow koos, is het beeld van de eerste hertog van Wellington, voor het museumgebouw. Wellinton heeft al 40 jaar een verkeerspylon op zijn hoofd. Telkens als de politie die verwijderde, kwam er één terug. Nu koestert de stad Wellington mét pylon. „Het is mijn favoriete kunstwerk in het VK”, schrijft Banksy.

De tentoonstelling Cut & Run omvat zijn werk van de afgelopen 25 jaar. Van bijvoorbeeld de kussende agenten, het meisje met de ballon en de turnster die een handstand doet bij een gebombardeerde flat in Oekraïne zijn de originele sjablonen te zien – bij het laatste inclusief brokstukken van een kapot gebouw. Met zulke goed voorbereide stencils kan hij zijn kenmerkende graffitykunst maken. Dat moet altijd snel, schrijft hij: „De meeste kunstenaars hebben een obsessie die hun werk definieert. Monet had licht, Hockney had kleur, ik heb de reactietijd van de politie.”

De sjablonen heeft hij jarenlang verborgen gehouden, omdat ze als bewijsmateriaal zouden kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld bij een beschuldiging van het beschadigen van een gebouw. „Maar dat moment lijkt voorbij, dus nu kan ik ze als kunstwerken tentoonstellen.” Om eraan toe te voegen: „Ik weet niet zeker wat de grootste misdaad is.”

Cultstatus

Banksy’s kunst is vol humor, ironie en cynisme. Hij ageert tegen het kapitalisme, tegen onverdraagzaamheid, tegen oorlog en tegen onrecht. Zijn statements zijn vaak simpel en krachtig en zijn anonimiteit heeft hem inmiddels een cultstatus opgeleverd. De voornaamste kritiek op hem is dat hij niet bijdraagt aan oplossingen, dat hij door zijn anonimiteit niet echt deelneemt aan het publieke debat en dat zijn kunst in feite stilstaat. Zijn inmiddels bekendste werk – een print op doek van The Girl With Ballon die Banksy in 2018 bij een veiling door een in de lijst verborgen en op afstand bestuurde shredder liet gaan – is in feite een voortzetting van zijn werk I Can’t Believe You Morons Actually Buy This Shit uit 2014, een tekening van een veiling van een kunstwerk met deze tekst.

Maar dezelfde boodschap werd veel krachtiger uitgevoerd: beelden van de stunt staan in ieders geheugen gegrift. In Glasgow wordt gedetailleerd getoond hoe hij het shredderwerk in elkaar zette, met heldere uitleg en een grote reconstructie van het werk. Hij schakelde hiervoor een man uit Bristol in die alles weet van op afstand bestuurbare boten. Ze waren een jaar bezig met uitdenken, bouwen en testen. Zeker honderd doeken gingen als proef door de shredder. En alsnog ging het mis, net nadat het voor 1,18 miljoen euro was geveild. De shredder liep halverwege vast.

Banksy had verwacht dat de koper het kunstwerk niet meer wilde hebben, maar dat was niet geval. De koper vroeg aan Banksy om er voor te zorgen dat de shredder niet alsnog zijn taak zou afmaken. Banksy en zijn team deden dat. Het nieuwe kunstwerk is in 2021 voor 22 miljoen euro verkocht. Achteraf stelde de studio van Banksy vast dat met een beetje talkpoeder het wel was gelukt om het meisje met de ballon helemaal vernietigen.

Fake exposities

Banksy en zijn team kregen van het GoMa de vrije hand om Cut & Run samen te stellen. Er is twee jaar in het geheim aan gewerkt en uniek omdat Banksy sinds lange tijd weer aan een expositie heeft meegewerkt, stelt het museum. De afgelopen veertien jaar waren er wel projecten van Banksy, zoals het ‘anti-pretpark’ Dismaland in de Engelse badplaats Weston-super-Mare. Maar intussen hij ageerde tegen ongeautoriseerde exposities, zoals een permanente tentoonstelling in het Moco Museum in Amsterdam. Om zijn straatkunst te zien, zou hij nooit geld vragen, zei hij over de „fake exposities”. Een kaartje voor Cut & Run in Glasgow kost omgerekend circa 17,50 euro. Foto’s maken is verboden. Je telefoon moet in afgesloten etui. Er lopen wel medewerkers die polaroids maken. Die zijn dan weer wel gratis.

Lees ook: Hielp Banksy het Moco Museum in Amsterdam echt door de coronacrisis?

Aan het eind van de expositie hangt een kunstwerk met de tekst ‘Exit Through the Gift Shop’ – vermoedelijk verwijzend naar een documentaire van hem uit 2010 én verwijzend naar de verdorven kunstwereld. Zoals zo vaak zet Banksy je op het verkeerde been: in Glasgow is er wel degelijk een giftshop waar een poster (15 pond) en een boek (25 pond) te koop zijn. Inclusief canvas tas met opdruk, geautoriseerd door Banksy. Maar na de giftshop is de expositie toch nog niet voorbij. Je loopt door een jongenskamer met een poster van The Specials en met militaire vliegtuigen en helikopters. Daarna mag het publiek zelf graffiti op een muur aanbrengen. Geheel legaal.

Past de kunst van Banksy nu in een museum? De humor, de ironie en het cynisme komen er goed naar voren. Op de eerste dag lijkt het publiek zich prima te vermaken. Naast het stencilwerk zijn diverse interessante installaties en beelden te zien, zoals een ME-agent die op een hobbelpaard rijdt en een volle veewagen met knuffels van varkens en koeien. Zelf geeft Banksy ergens aan het einde ook een antwoord op de vraag waar zijn kunst thuishoort. „De doeken, de prints, alle ‘echte’ kunst die ik heb gemaakt doen er niet toe. Alleen het straatwerk houdt stand.”